Varför vi inte överlever utan musik

Musik är något av det allra viktigaste som finns i livet. Det handlar om passion, glädje, sorg och egentligen alla typer av känslor som antingen väcks eller lindras av musiken. Det är genom musiken som vi sätter stämningen i olika sammanhang, i allt från ett bröllop och ett barnkalas till en begravning och i filmens värld. Musik har ett genomslag i våra liv som vi är mer eller mindre medvetna om, och det finns all anledning i världen att reflektera över detta och hitta respekten för musiken, om man nu inte redan har den. Musiken är en så viktig del av de flestas liv så att hylla den och uppmärksamma den är med andra ord livsviktigt.

Rytmen finns i blodet

Det kanske låter något klyschigt att säga, men alla har någon form av taktkänsla. Det betyder att vi har rytmen naturligt i oss, som gör att vi lätt gungar med när vi hör musik som vi gillar och dess tydliga matematiska struktur gör att det går att hitta ordning och takt. Som mycket annat är också musik varierande när det gäller komplexitet, och det brukar också vara ett sätt som definierar olika typer av personlighetsdrag. Det lättlyssnade och populära passar vissa, medan komplex jazzimprovisation passar andra bättre.

Musik och musikalitet är med andra ord något som är alldeles självklart och naturligt för oss människor, och har också varit det så länge vi har levt. Musik handlar inte heller enbart om det som spelar med hjälp av instrument, utan det är precis lika viktigt med sången. Sången är ett sätt att berätta musiken, göra den än mer levande för de som lyssnar, och har gjort så sedan urminnes tider. Sången och musiken är en av världens främsta skatter som vi har skapat och det förtjänar all respekt, inte minst med tanke på vilket innehållslöst liv vi levt annars.