Natur och musik

I alla fall vad gäller Sverige så hör musik och natur ofta ihop. Mycket av vårt musikaliska arv består av sånger och visar som handlar om just naturen, på ett eller annat vis. Svenska folkets favoritpsalm är ju ”Den blomstertid nu kommer”, som ju definitivt handlar om hur mycket vi älskar naturen – i alla fall på sommaren (det kan ju vara lite si och så på hösten, även om det också är årstider som uppskattas, om än på ett lite annorlunda vis. Lite mer melankoliskt). Ett bra exempel på naturromantik är Monica Zetterlunds inspelning av ”Vindarna suckar uti skogarna”, en sång som också har Bill Evans på piano. Ett klassiskt stycke svensk musik som med Monica och Bill tas till ännu högre nivåer.

I ”Vindarna suckar uti skogarna” så spelar Dalarna en central roll. ”Vågorna gunga sakta, gunga sakta fram mot Siljans strand,” och ”Ensam i stilla stjärnenätterna, långt utåt höga Moraslätterna”. Lite landsbygdsromantik kan man kanske säga. Dalarna är ett landskap som i mångt och mycket förknippas med natur och landsbygd och det inte utan anledning. Camping i Dalarna är en upplevelse, för den som är ute efter en riktigt fin naturupplevelse, och när våren börjar övergå i sommar är vi många som drar kosan ditåt.

Musik i naturskön miljö
Men det är inte bara det att det finns mycket musik som skrivits med naturromantik som tema. Att lyssna på musik i en naturskön omgivning kan också göra så att den blir ännu bättre. Det gäller nu kanske inte all musik, musik med klart storstadstema till exempel. Men det gäller mycket musik, det gör det. Det går att hyra stugor i Dalarna, genom Älvdalens Camping till exempel, och att bo där i en liten rustik dalstuga, med Österdalälven alldeles inpå och lyssna på lugn och rogivande musik, det är en riktig musik upplevelse!