Köksmusik

Musik och kök hör ihop mer än man skulle kunna tro. Det finns mängder med sånger där ”kitchen” förekommer i titeln, eller sånger som handlar om att laga mat. I alla ytligt sätt, då det ofta handlar om metaforer av olika slag. Men det finns också flera sånger om mat som inte är metaforer, och då handlar det ofta om barnvisor av olika slag, som ”Blommig falukorv”, ”Varm korv boogie”, till exempel. Sedan så kan ju de vara moraliserande på sitt vis också, som ”Grönsaksätarsången” från Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen. Samtidigt så är det ju ett budskap som känns ännu mer aktuellt nuförtiden. Men, att framhävda att vegetarianer får väldigt fina tänder ”liksom krokodilen” låter som en tankevurpa. Krokodiler är inte direkt kända för att äta grönsaker, snarare tvärtom…

Men kök existerar inte bara i sånger och musik, utan också i verkligheten. Nu kanske vi inte alltid står där och sjunger när vi bakar eller lagar mat, men nog händer det att man nynnar lite på en favoritlåt. I alla fall så brukar jag göra det, och det i ännu högre grad sedan jag fixade till mitt kök med köksluckor och köksbänk från Mälarkök.

Nu kanske det kan vara så att skälet till att jag började skriva om musik med mat- och kökstema var för att jag ville skryta lite med hur fint mitt kök är, men det skäms jag inte för. På sätt och vis skulle jag också säga att att laga mat och skapa musik är likartade sysselsättningar – man tar ingredienser som finns, och sätter ihop dem på ett nytt sätt, och är man duktig så har man skapat en ny maträtt som andra kan uppskatta. Eller så blir det pannkaka av allting, och man får börja om från början.